I en bunker i hjärtat av Jakobstad växer ett toppmodernt datacenter fram. En sval och säker plats för affärskritisk data, som inte sviker ens vid elavbrott. Hyresgäster flyttar nu in i North Shore Datacenter, det senaste avtalet gjordes med Creative PC Systems i slutet av oktober. I fortsättningen kan IT-företaget erbjuda sina kunder att placera servrar i datacentret.

Vid första anblicken liknar det kylskåp på rad i en hall. Det är svalt och stilla, det är bara ventilationen som surrar metodiskt. I skåpen ligger svarta serverlådor som blinkar och arbetar ihärdigt. Lyfter du blicken ser du rännor i taket med otaliga kablar i regnbågens alla färger prydligt ihopbuntade på rad.

– Det brukar inte se ut så här. Företagen har oftast sin server i någon skrubb med en rejäl sladdhärva bakom. Ingen håller koll på temperaturen och dörren till skrubben är i värsta fall olåst. Det är ju så här det borde se ut i ett serverutrymme, säger Christian Sundell som är vd för IT-företaget Creative PC Systems i Jakobstad.

I slutet av oktober ingick Creative PC Systems ett avtal om partnerskap med North Shore Datacenter. Småningom kommer företaget att flytta sina kunders servrar till North Shores datacenter i Jakobstad. North Shore Datacenter bidrar med själva plattformen och det fysiska underhåll som utrymmet kräver. Creative PC Systems fortsätter sköta sina kunders IT-miljöer som tidigare och allt som har med själva mjukvaran att göra.

– Tack vare samarbetet med North Shore Datacenter kan vi erbjuda våra kunder en ännu bättre och säkrare servermiljö. Här finns dessutom kapacitet för oss att växa, säger Sundell.

Creative PC Systems är ett IT-företag som utvecklar andra företags IT-miljöer. Till företagets tjänster hör allt från nätverksbyggande till programmering och underhåll av IT-omgivningar. Företaget levererar även intelligenta övervakningssystem, taxiförmedlingssystem och ekonomisystem. De egna kontoren finns i Jakobstad och Korsholm. Creative PC Systems är också medlem i IT-kedjan Data Group och kan därmed ge stöd och hjälp på 55 olika verksamhetspunkter i Finland.

North Shore Datacenter är en rätt ny aktör inom datacentertjänster. Företaget grundades 2018 som ett samprojekt mellan telecom-bolaget JNT och elbolaget Herrfors. Entreprenörsandan och företagsamheten är stark i Österbotten och i diskussioner med kunder blev det tydligt att det fanns efterfrågan på ett professionellt datacenter i Österbotten. Regionens företagare behöver helt enkelt en hållbar serverhantering för sin affärskritiska data.

– Vi hoppas hitta fler samarbetspartners och vill gärna knyta till oss expertis från olika håll. På det sättet skapar vi ett dynamiskt företag som kan möta våra kunders olika behov. Serverplattformen som vi erbjuder är helt neutral, säger William Lindén som är CTO och försäljningsdirektör för North Shore Datacenter.

En server är pålitilig i tre, max fem år. Företag som lagrar data måste därför regelbundet investera i ny hårdvara och se till att den egna serverparken fungerar felfritt. I stället för att använda egna resurser för det inser allt fler nyttan med att köpa serverplattformen som tjänst i stället. North Shore Datacenter är tillräckligt svalt, alltid låst och ständigt övervakat. Där finns kyl- och släckningssystem och skulle det bli elavbrott står backup-generatorerna redo att automatiskt rycka in.

– För kunden är användningen av ett datacenter både en kostnadseffektiv och driftssäker lösning. Alla kunder är olika och har olika behov när det gäller sin IT-miljö. Tillsammans med kunden och kundens IT partner planerar vi hur servermiljön ska se ut och hjälper till med migreringen av data. Dessutom kan vi sköta underhållet om kunden inte vill göra det själv, säger Lindén.

TA KONTAKT:

Robert Ståhl
CEO
North Shore Datacenter

+35867898210
robert@nsdc.fi

Christian Sundell
CEO
Försäljning – ekonomisystem
+359 50 564 8396
christian.sundell@creativepc.fi