I samband med att jag under många år besökt kunder för att diskutera diverse IT-relaterade ärenden, har jag också ofta fått se kunders ”server rum”. Jag har sett allt från bastun till kök användas som server-rum (ja, i Finland finns det verkligen bastun i en del kontor). Det här har lett till att jag ser ett tydligt behov för data centers och server-hosting tjänster, inte bara för storskaliga internationella innehållsproducenter utan även för att fylla de små och medelstora företagens behov.

I många fall har man löst problemet med servers för ett specifikt behov genom att kontakta ”IT företaget”, som förstås har sålt och levererat den hårdvara och servrar som företaget behöver för ändamålet.

Server-miljön blir installerad i kundens ”server rum” för att fylla behovet som servrarna skaffades för, ofta utan att det ägnas speciellt mycket tanke åt hur det passar ihop med företagets övriga IT-lösningar. Några år senare när något går sönder eller bara blir långsamt, kontaktas ”IT företaget” igen och de spenderar en hel del tid på att lista ut vad som gått fel (visst var allt dokumenterat ?). De kommer sannolikt fram till att bästa lösningen på problemet är att skaffa ny hårdvara för att den gamla hårdvaran inte längre har tillräckligt med prestanda, eller har kollapsat pga. överhettning just den där riktigt varma veckan i somras, när luftkonditioneringen i server-garderoben inte räckte till att kyla ner utrymmet.

Hypen kring molntjänster kan kännas lite utnött, men hela idén med att placera sina servrar i molnet är fortfarande korrekt – du behöver inte oroa dej för de praktiska arrangemangen kring utrymmen och omgivningen för servers lokalt vid kontoret.

 

Några saker att tänka på när ni har kritiskt data placerat lokalt hos er:

Säkerhet

Vet du vem som verkligen har tillträde till server-garderoben vid kontoret?  Är utrymmet ens låst, eller kan server-hårdvaran också bli stulen vid ett inbrott vid kontoret.  De kanske är ute för att stjäla laptops och datorer ? Fast servers ser dyra ut. Även om en server egentligen inte är speciellt dyr, så bör man tänka på vad värdet är om företaget förlorar all data lagrad på den stulna servern.  Kanske finns där lagrat hela kunddatabasen, all produktionsdata och dokumentation, ritningar och kanske hela bokföringen och löneräkningen. Fastän datat finns lagrat på något annat ställe – hur länge tar det att återställa allt ? (förutsatt att deltids IT-killen kommer ihåg hur man gör, och att backup-rutinerna verkligen fungerat).

Elektricitet

Om kontoret blir utan el för en timme eller två, så är det i sig inte ett problem, ingen vid kontoret kan ändå göra något. Men låt oss säga att era servrar i er garderob vid kontoret också betjänar externa kunder – som t.ex. en webbshop som hela er business är uppbyggd kring ?  Fast de andra servrarna blir utan el för ett par timmar så kanske det inte är hela världen – de bara stannar när UPS:en blir tom (har någon kommit ihåg att kolla att UPS:en fungerar på länge?). Ändå är det alltid en risk med att en server blir strömlös. En hårddisk eller andra komponenter kan gå sönder, vilket igen kan leda till en massa tid och pengar spenderat på felsökning. Det har också en negativ ekonomisk påverkan då webbshopen är nere medan reparationer pågår. Ni kanske förlorar affärer och därmed pengar, och det kan vara en kalkylerad risk. Men även ert företags rykte står på spel när er populära webbshop ligger nere, och det kan man väl egentligen inte beräkna värdet på?

Kylning

Många av de ”garderober” jag sett, har ett relativt förmånligt kylaggregat installerad. Och visst, det fungerar. Har du kommit ihåg att beställa service på aggregatet för att hålla igång det?  Har du tänkt på vad som händer när det av någon orsak slutar kyla en fredagskväll när det varit igång några år? Värmen som produceras redan av ett fåtal servers kan orsaka allvarlig skada på hårdvara då temperaturen i ett litet rum stiger väldigt fort utan kylning. Speciellt under sommaren jobbar kylaggregatet hårt 24/7, och kylaggregat riktat till konsument-marknaden är inte gjorda för att klara den belastningen konstant över tid.  Har ni installerat två separata kylaggregat så klarar ni er bättre, för ni har ju övervakning på kylaggregaten och blir larmade om ett av dem går sönder. Har du lagt märke till att det ena av dem inte fungerat på de två senaste månaderna?

Säkerhetskopiering (backup)

Även om er egen datahall är den bästa som någonsin blivit byggd, så vore det bara dumt att inte använda molntjänst eller hosting-tjänst för att placera en kopia av er data-backup.  När det värsta tänkbara händer, kan ni driva er webbsida eller webbshop direkt från moln-backupen medan ni bygger upp er servermiljö när katastrofen verkligen inträffat. Förstås gäller även det omvända, tänk alltid på att ha en kopia av er data-backup någonstans i ert eget kontor – ni har förmodligen ändå ett lämpligt ställe att säkert placera icke-kritisk hårdvara så länge funktionen monitoreras.

Med dagens tillgång till höghastighets fiber-anslutningar till en bråkdel av kostnaden jämfört med t.ex. 10 år tillbaka – så har det verkligen ingen praktisk betydelse om ett företags servermiljö är fysiskt placerad i kontoret eller utanför kontoret.  Mera viktigt är istället att servermiljön är placerad i ett utrymme där omgivningen är ideal och ändamålsenlig.

Så, ifall du inte redan har börjat fundera på att placera ert företags servrar i ett säkert och för ändamålet byggt datacenter, så kanske det vore hög tid att börja tänka på det.  Det finns många leverantörer av datacentertjänster och ingen av dem är perfekt för alla.

Priset är en sak, flexibilitet är en annan

Du kan flytta din fysiska hårdvara till ett datacenter (”Colocation”) eller så kanske ni ligger i tiden att er hårdvara behöver förnyas. I det läget borde ni verkligen se på en lösning med virtuella servrar (”VPS”) vilket ger möjlighet att börja med den kapacitet ni behöver nu och utöka vartefter behovet ökar. Samtidigt behöver ni inte fundera på att investera i ny hårdvara t.ex. vart tredje år. Den biten är någon annans problem – ni får just den kapacitet ni behöver och kan samtidigt kombinera ihop det med er existerande lösning och göra en kontrollerad migrering över längre tid.

En annan aspekt är storleken på datacenter leverantören – är det ännu ett startup-bolag i mängden, som är ute efter snabba cash med billiga VPS-tjänster eller en seriös aktör uppbackad av riktigt erfarenhet.  Är det en riktigt gigantisk aktör där ni som kund förloras i mängden eller en mindre aktör där varje kund är viktig och betjänas därefter.

Behöver du hjälp med att lista ut vad som är rätt väg för ert företag att gå, så kan North Shore DC hjälpa dig. Vi kan leverera dessa tjänster åt er, ifall vi inte är den mest lämpliga leverantören för er så kan vi ändå hjälpa er att hitta den optimala lösningen från en annan leverantör – som sagt, ingen är bäst för alla behov.

Ta gärna kontakt med Robert Ståhl på North Shore Data Center om du har frågor, så hjälper vi dig vidare

Kontaktuppgifter
Robert Ståhl, CEO
+35867898210
robert@nsdc.fi

 

William Lindén
North Shore Datacenter